Kváskový chléb
Ingredience
Rozkvas
| 2 lžíce | celozrnná žitná mouka | 
| 2 lžíce | voda | 
| 1 lžíce | žitný kvásek z lednice | 
Těsto
| 250 g | medu | 
| 150 g | balzamikového octa | 
| 100 g | olivového oleje | 
| 300 g | voda | 
| 1 lžíce | máslo | 
| 1 lžíce | med | 
| 10 g | sůl | 
| 1 lžička | kmín nebo chlebové koření | 
Na posypání
| 
 | škrob | 
| 
 | ovesné vločky | 
Postup
- Začneme rozkvasem: smícháme 2 lžíce mouky, 2 lžíce vody a 1 lžíci kvásku. Zakryjeme a necháme kynout 12 hodin na lince. Po 12 hodinách odebereme 1 lžíci do skleničky a schováme si do ledničky pro další pečení.
- Když máme připravený rozkvas, smícháme ve druhé míse mouku a vodu připravenou na těsto, přikryjeme a necháme půl hodinku odstát.
- Potom přidáme připravený rozkvas z ledničky a kuchyňským robotem (případně ručně) smícháme.
- Když máme vše dobře promíchané, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, med, koření nebo kmín a mícháme ještě alespoň 10 minut.
- Vyhnětené těsto necháme 3 hodiny kynout na lince. Potom vysypeme ošatku škrobem a ovesnými vločkami, vložíme do ní těsto a necháme kynout ještě 2 hodiny.
- Po 2 hodinách dáme do trouby, zapneme na 250 ºC a pečeme do křupava.
Dobrou chuť!
 
			 
		 
		