Letní špíz s okurkou, nektarinkou a sýrem Smetanito!
Ingredience
Na 5 špízů:
1 ks | salátová okurka |
2 ks | nektarinky |
1 ks | limeta |
1 ks | Smetanito sýr na gril |
starší chléb |
bylinky: koriandr setý, perila, máta, meduňka |
Na omáčku:
1 ks | stroužek česneku |
1 PL | třtinového cukru |
1 PL | rybí omáčky |
1,5 PL | limetové šťávy |
3 PL | vody |
1/2 ČL | sezamového oleje |
1 ČL | sezamových semínek černých |
1 ČL | sezamových semínek světlích opražených |
Postup
Postup:
1. Okurku podélně rozkrojte a zbavte vodnatého středu. Nakrájejte ji na měsíčky. Nektarinky také rozkrojte, odpeckujte a opět nakrájejte na měsíčky. Stejně tak rozkrájejte limetu.
2. Sýr vyndejte z obalu a nechte 10 minut odstát, pak ho osušte od přebytečné syrovátky, nakrájejte na asi 0,7 cm tlusté plátky, které pak překrojte na půl, aby vznikly čtverečky.
3. Nakrájený ovozel na přeskáčku napichujte na špízové jehlice spolu se sýrem.
4. Připravte si omáčku smícháním nakrájeného česneku nadrobno bez vnitřního klíčku, spolu s cukrem, rybí omáčkou, sezamovým olejem a šťávou z limety se sezamovými semínky. Vše protřepejte v malé zavařovačce.
5. Špízy grilujte do zlatova.