Dýňová polévka
Ingredience
| 1 | dýně hokkaido | 
| 3 | mrkve | 
| ⅓ ČL | muškátového oříšku | 
| 100 g | sýra Smetanito | 
| 50 g | dýňových semínek | 
| smetana 33% | |
| olivový olej | |
| česnek | |
| sůl | 
Postup
- ¾ dýně nakrájíme na menší kostky i se slupkou, očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu a vaříme 15 min.
- Když je dýně měkká, přidáme sýr Smetanito a rozpustíme. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a muškátovým oříškem.
- Zbylou ¼ dýně nakrájíme na měsíčky, poklademe na pečící papír a potřeme směsí oleje s česnekem a solí. Pečeme při 180°C cca 30 min.
- Dýňová semínka opečeme nasucho na pánvi.
- Hotovou polévku ozdobíme pečenou dýní, dýňovými semínky a pokapeme smetanou.
Neplýtvejme jídlem
- Ideální je do polévky použít předem připravený vývar, který máte zamražený v ledničce.
- Pečenou dýni můžete v následujících dnech použít i jako přílohu k masu nebo do salátu.
 
			 
		 
		